ENOSTAVNE ZA UPORABO IN ZDRAVJE

Uporaba pralnih plenic danes v 21. stoletju ne pomeni, kot mnogi menijo, kup umazanih plenic, dolgotrajno likanje in zapleteno previjanje dojenčka. Današnje sodobne pralne plenice so obenem enostavne za uporabo, zdrave za otroka in koristne za okolje. Če želite, da bo vaš dojenček vedno čist in imel zdravo ritko, svetujemo, da plenico zamenjate vsake tri ure.

 

PREDNOSTI UPORABE PRALNIH PLENIC

V praksi je dokazano, da se v enkratnih plenicah otroci veliko počasneje odvajajo od plenic. Pralne plenice se izdelujejo od naravnih materialov in so korak naprej k bolj zdravem okolju. Najboljši material za izdelavo plenic je bambusov frotir, ki je zelo mehak, vpojen in prijazen do dojenčkove kože. V pralnih plenicah dojenčkova koža diha in se ne segreva kot v enkratnih plenicah.

Pralne plenice z vključenimi stroški vzdrževanja so cenovno bistveno bolj ugodne od enkratnih. Lahko jih uporabljamo tudi pri naslednjem otroku.

VZDRŽEVANJE PRALNIH PLENIC

Za pranje plenic potrebujemo minimalno količino detergenta (tretjina od količine priporočene na ovoju detergenta). Pri pranju ne uporabljamo mehčalca, saj ta zmanjšuje moč vpojnosti in je nepotrebna kemikalija na dojenčkovi koži. Priporočljiva je uporaba detergentov na naravni osnovi in pranje na 60 °C. Pranje na 90 °C po nepotrebnem zvišuje porabo energije, časa in denarja. Pred prvo uporabo se priporoča večkratno pranje plenic. Plenice lahko sušimo v sušilnem stroju ali na zraku in tako bistveno zmanjšujemo porabo energije. Likanje pralnih plenic ni potrebno.