“Naše največje bogastvo so naši otroci…in ti zrastejo iz malega, nebogljenega bitja v velikega, samostojnega človeka. Pot je dolga in na tej poti je veliko dejavnikov, ki na razne načine škodljivo vplivajo na otrokov razvoj in njegovo rast.”

Že prvi stik novorojenega bitja s svetom je krut – ni več varnega zavetja maternice, ki nudi zaščito, toploto in prijetno valovanje. Kako neprijeten mora biti dotik nežne otroške kože s hladno sintetično pleničko za enkratno uporabo….Zato si zamislite, kako se je boljše potopiti v mehko, skoraj puhasto bombažno ali bambusno pleničko, ki je tako prijetna in tako naravna. Ne vsebuje nobenih kemikalij, ki so v plenicah za enkratno uporabo, da so le- te vpojne in tanke, obenem pa povzročajo draženje nežne otroške kože in posledično plenični izpuščaj.

Otroci veliko lažje prenašajo mokro pralno pleničko kot mokro plenico za enkratno uporabo, ob tem pa je pralna plenička tako oblikovana, da zadošča kriterijem za ustrezen razvoj kolkov. Ker je iz naravnega materiala, praktično ne beležimo pojava pleničnega izpuščaja, tudi odvajanje od plenic je hitrejše in bolj enostavno.

Starši, ki uporabljajo pralne pleničke, imajo dobre izkušnje tudi glede finančnega prihranka. Izračuni pokažejo prihranek več kot 1000 EUR pri enem otroku ob uporabi pralnih pleničk, v to je všteto tudi pranje in sušenje, uporaba pralnega praška je priporočljivo majhna, mehčalec pa zaradi pogostega pojava alergij že na splošno pediatri odsvetujemo.

Ne gre zanemariti tudi pozitivnega vpliva na okolje in naravo ob uporabi pralnih pleničk, saj praktično ne predstavljajo nobenega odpadnega produkta.

Osveščenost in pozitivna naravnanost sodobnih staršev za uporabo naravnih produktov je v današnjem tako hitrem in stresnem življenjskem tempu čedalje večja. In pohvalno je, da se vse več staršev odloča uporabljati pralne pleničke.

Zadovoljen in zdrav otrok je največja sreča vsakega starša in delček te sreče je zagotovo ustvarjen tudi z uporabo pralne pleničke.

Ksenija Kozorog, dr.med.,spec.ped.,IBCLC

Pralne plenice so socialno podjetje in tako podpirajo tudi zaposlitev socialno šibkih skupin, zato jih podpira tudi https://www.zaposlitev.info/